Followers

Sabtu, 9 April 2011

Menu hari cuti.

Hari ni kan cuti.. kalau selalunya hari bekerja setiap hari lauk untuk makan tengahari di tunjuk dan dibungkus saja dari kantin.   Waktu malam baru masak yang ringkas dan cepat saja.

Balik dari joging pagi tadi singgah kedai beli barang-barang keperluan dapur yang hampir habis.  Biasanya beli barangan kering seminggu sekali dan bahan basah bila hendak masak saja,   tidak suka simpan bahan basah lelama dalam peti sejuk, bila nak masak baru beli.


Pagi tadi masak tiga menu. Menu yang pertama  ialah sambal udang  petai.  Petai ialah pemberian emak mertua. Hanya letak dua papan saja sebab anak-anak tidak suka.



Menu yang kedua ialah  ikan tenggiri masak asam dengan bendi.  Ibuintan bubuh rempah  sebab hendakkan kuahnya pekat. Anak-anak tidak suka masak asam yang cair,  mereka suka masak asam ala-ala Melaka tapi versi Kuala Pilah. Bahan-bahan sama macam masak asam biasa cuma  ditambah serbuk kari.




Sementara menu yang ketiga pula ialah tempe goreng sambal dengan cili api. Tempe dikawankan dengan tauhu, tauhu kering, sohon, ikan bilis dan ubi kentang, dan yang pastinya cili api sebagai pelengkap rasa.  Terasa kepedasannya.








Menu hari ini dijauhi daripada santan.  Memang sekarang sebolehnya hanya masak menggunakan santan sesekali sahaja. 



21 ulasan:

Pn Kartini berkata...[Reply]

Assalamualaikum kak:)

aduhaiii....akak cam tahu2 jekk lauk fav tinie...
Semuaaaa kesukaan tuu:):)

Cik Ina Do Do Cheng berkata...[Reply]

ibu intan,

amboi masakan istemewa untuk anak-anak hari ni.asm tumis lagi pokat lagi sodap.

makcik pun masak guna santan sebulan sekali.sedap memang sedap takut ngan kolestrol.
tempe ngan suhun pebret makcik.

ckLah @xiiinam berkata...[Reply]

Assalamualaikum....
Hari ini ckLah sekolah...ganti Deepavali.

Menu makcik kantin saja...

:D

hentian berkata...[Reply]

wah.. sedap gulai tenggiri tu..

zulkifli berkata...[Reply]

wah, sambal udang petai!!! suka 3x! hehe. mmg x nafikn bdk2 skg cm sy ni x layan petai. tp ble dah rasa, mmg nk lg! :)

sal berkata...[Reply]

sambai udang petai tu yg paling mengancam..

bagi sikit..

kasihibu berkata...[Reply]

kak
kalau air tangan seorang ibu ni
baca menu pun dah sodap.. ;p

ibundo berkata...[Reply]

umang ai.. samba udang mo potai tu yang tak boleh tahan nengok tu. Gerai topi jalan dokek2 tanjung ipoh tu solalu ado jua potai kan? Tapi potai dah maha amek dah sokaghang ni.

Unknown berkata...[Reply]

selamat malam ibuintan
lihat menu2 ibuintan..terus lapor...menyelerakan..


PS: lama ayu tak jogging,,

Asri Alam berkata...[Reply]

alamak menu mengancam. dah lama tak makan pedas2.. hehe

ummu berkata...[Reply]

assalamualaikum kak ibu intan
sedapnya....udang tu.
tengok masakan akak ni
terkenang pula kenangan
semasa saya mula belajar mengenali
masakan Negeri 9, di asrama SMAP Labu dulu.

al-lavendari berkata...[Reply]

tetiba terasa lapar melihat gambar lauk .. masa baru 6.56 pagi.

Kamsiah yusoff berkata...[Reply]

salam
saya suka asam pedas tengiri tu..suka hirup kuahnya...

Unknown berkata...[Reply]

Menu hari ahad apa pulak ibuintan...ni buat perut ida lapao lah pulak..

a.z.r.i.n.a.03.07 berkata...[Reply]

Semuanya saya suka tu kak.
Kalau dekat, boleh jugak singgah-singgah.

Acik Erna berkata...[Reply]

ibuintan..akak tak boleh jugak tinggalkan santan la..cuma sekarang ni dikurangkan..bagi cair..
tapi santan2 pun seminggu sekalai jugak2..masa cuti..hari bekerja tak de santan..goreng2 je..

IMANSHAH berkata...[Reply]

tempe aje..lidah kelantan saya tak leh makan tempe

anie,Nagoya berkata...[Reply]

pos...pos...mesti abis mkn tu.gindu le...lama tak dtg sini....bz le.eh tak tnya?tak pe kita bg tau.gahahaha....

azieazah berkata...[Reply]

Wahhhhh Asam Pedas!

Sambal Petai!

Semua mengancam jiwa raga saya!

adol ihsan berkata...[Reply]

Salam :

Petai? aisey.. saya tak makan petai la, ibu.. tapi udang tu.... hehe..

Nanti ajar saya memasak ye, ibu..

:)

anie,Nagoya berkata...[Reply]

ibuintan......dah lama tak lepak kat sini.sihat???kita alhamdullillah...sihat slelu.tak tnya??tak pe kita bg tahu...

nnt blek mesia nak mkn mkasakan ibuintan.boleh?memang kita muka tak malu.bab mkn no hal...hahahaha