Followers

Khamis, 9 Disember 2010

Pembelian dihujung jari...order saja.




"Ada lagi", kata abahintan.

"Ala abah, ini yang last," kata Intan.

Entah berapa kali last dah, intan cakap begitu. Sejak dua menjak ni, sudah menjadi satu kesukaan baru padanya membeli barang secara online.

"Alah ibu... bukan mahal pun," katanya setiap kali ditegur.

Sejak menjelajah blog dan fb, lepas satu web ke satu web on-line yang dijengahnya setiap hari.  Macam-macam barang kegilaan remaja masa kini yang telah diordernya.

Dia pernah membuat pembelian sling beg, t-shirt, pencuci muka, blouse, dan bermacam-macam aksesori Korea yang  menjadi kesukaan remaja sekarang.  Ada untuk kegunaannya sendiri malah ada juga yang dibeli untuk dihadiahkan kepada rakan yang menyambut hari lahir.

Barang-barang yang mampumilik mengikut kewangannya saja, ibuintan dah hadkan sekali order mesti tidak melebihi RM30,  sebab takut urusniaga tidak berjalan lancar,  maklumlah berurusan secara maya, pembeli dan  penjual tidak saling kenal, takut juga ada kes penipuan.. kalau terjadi apa-apa tidaklah kesal sangat.

Hari ini Intan  minta abahnya membuat satu lagi pembayaran, entah apa lagi barang yang dibelinya. Nasib baik setelah beberapa kali berurusan secara on-line, barang yang sampai ke tangannya menepati apa yang diordernya. Menepati seperti yang dipamerkan di lawan web.

Pernah berurusan secara on-line sejauh negara Korea, membeli headphone semata-mata terpikat dengan headphone yang dipakai oleh pelakon Korea dalam drama yang ditontonnya.

Dan satu yang wajib dia paksa ibunya tengok setiap hari ............  iPhone,.iPad, dan segala macam i lagi.... tang ni ibunye sanggup jeling je, intan siap ajar lagi ...."ibu boleh guna kad"   hahaha takde maknanya belajar dulu dah keje nanti beli sendiri

20 ulasan:

a.z.r.i.n.a.03.07 berkata...[Reply]

hehe..

jangankan Intan kak..saya ni pun selalu tergoda..

baru jer dapat parcel semalam ngan minggu lepas. Semua tu baju untuk anak-anak.

Pn Kartini berkata...[Reply]

salam IbuIntan:)

tak pernah try belian online nii!!

kak long berkata...[Reply]

pernah gak beli,tapi baju bundel kanak2..murah pun murah..tapi sekali tu jer...lagi pun adik ipar memang jual baju budak online...

Myfrin's story berkata...[Reply]

Remaja memang cepat terpengaruh, anak kak yg sulung pun pernah nak beli online tapi ayahnya malas urus, hehe...last2 cari kat kedai saja...

azlina berkata...[Reply]

ASLMKM KAK...

AMBOI SHOPPING SAKAN INTAN SAMPAIKALAHKAN IBUNYA...TAPI KAK KENA PANTAU JUGA JGN DI TURUTKAN SHAJA IALAH BUDAK2 NI HATI MUDA...KITA YG DAH TUA NI PUN KEKDANG TERLEBIH SHOPPING...NSB BAIK CEK ABANG TLG JADI PERMERHATI BANGSA2 BERSATU...

kak Erna berkata...[Reply]

salam ibuintan..akak pun sama macam intan..ade aje yang akak beli..alhamdulillah sampai..ada sekali tu kurang..akak inbox..dia terus hantar lagi..extra pulak satu tanda minta maaf..

Mohamad berkata...[Reply]

Salam ibuintan,
Zaman dah berubah, duduk di rumah pun boleh shopping.. ttp kepuasan membeli mungkin kurang bila dibandingkan, jika kita sendiri ke kedai... dapat pilih sendiri, meliha tdan membuat bayaran..

Hati pun tak was2, dan tertanya2 bila barang nak sampai.

Namun banyak juga sistem pembelian seperti yang dapat memuaskan hati pengguna.

kak wan berkata...[Reply]

OH..Kakwan pun cam Intan suka beli kat online ni...adakala lebih murah dari kat luar.

IMANSHAH berkata...[Reply]

Salam Ibu

saya sepanjag hidup ni rasanya belum pernah saya beli barang secara on9..rasanya kalau tak tengok sendiri depan mata, macam tak lenkap je beli

sahromnasrudin berkata...[Reply]

as salam ibu..rege minyak dah naik..kne la jimat hehehehee

ibuintan berkata...[Reply]

reen,
tulah ada masa kita pekenan dengan benda tu, tu yang beli tu kan..

ibuintan berkata...[Reply]

pn tinie,

tak tergoda lagi tu...

ibuintan berkata...[Reply]

kak long,

beli kat kak ngah ye..

ibuintan berkata...[Reply]

kak imun,

tapi selalunya benda yang dia nak tu benda yang malas nak cari kat kedai..

benda kegemaran remaja masa kini. abahnya layan juga

ibuintan berkata...[Reply]

ina,

hahaha, memang ibunya dah kalah..

memang kena pantau, dan kena had juga rege barang yang dibelinya

ibuintan berkata...[Reply]

wah kak erna selalu jugak lah soping online ye.. memang mmemudahkan kan, dan jimat juga sebenarnya..

ibuintan berkata...[Reply]

cikgu mohamad,

pilih dan belek dulu memang lebih memuaskan hati.. tetapi kekadang benda yang kecil tu malas pulak nak pergi cari merata2..

setakat ni urusniaganya okey saja..

ibuintan berkata...[Reply]

kakwan,

betul tu ada masa murah dari luar, walaupun dah campur harga pos.

ibuintan berkata...[Reply]

iman,

beli camtu lebih puashati, boleh belek dan cuba2.. tapi kalau setakat nakkan satu barang tu je, okey juga beli secara online ni, kita tak over budget

ibuintan berkata...[Reply]

mualaikumsalam Shah,

yes, minyak dah naik... kang poi soping mesti over lagi tu, benda yg tak nak pun terbeli juga..