Followers

Khamis, 2 Disember 2010

Lauk asal makan je hari ni ye..

Dari pagi memikirkan nak masak apa? 
Nak masak apa?
Nak masak apa?

Kalau tak masak,... kompom nyuap nasi ngan kicap hitam logam tu  (ado ko kicap warno putih), tak pun tapau lauk kat kedai.  Ha..malulah pulak, dahlah time kerja tapau memanjang, takkan time cuti pun tapau...


Buka peti sejuk, ....daging, telur, ikan bilis dan sayur.  Alah apalah nak buat ni?

Susah jugakan jadi surirumah ni, dalam benggong tu... abahintan telepon 'tak balik makan hari ni'

Yahoooo..boleh masak apa saja, tinggal mulut sendiri dan mulut bujang kecik dan dara tu je... bisa diatur....

"Ala..... ibu goreng telur masak kicap je' kata Intan.

Yess....i like it.  Cadangan yang amat bernas.  Azim pulak lagi senang...ada kicap pun okey dah..ada telur lagilah dia suka.

Tapi tak kanlah tu je kan...maleh bona tu... ibu oiiiii.

So ..masaklah juga daging goreng kicap lada hitam...tak tipu.......
                                                                  ^
                                                                  ^
                                                                  ^

 
                                                    ni bukti nye tau!!

 Hah.... jadilah dua menu yang simple.... sambal telur dan daging goreng berkicap. Sambal telur takyah enterprem lah... buek malu kaum yo...

Selesai untuk tengahari , malam nanti pikir sekali lagi.....
//takleh cakap panjang2 hujan tengah mencurah kat luar tu...silap2 kang berdentum pulak my wifi kesayangan ku..

28 ulasan:

sahromnasrudin berkata...[Reply]

as salam ibu..itu daging korban ke??? heheheheheh

kak long berkata...[Reply]

simpel2 lagi bagus....
sodap apo.....?!

kakcik berkata...[Reply]

Kalau kicap warno putih - itu cuko namo eiii.. :)

Norasikin berkata...[Reply]

Masak banyak2 la. Tak payah masak malam lagi. jangan bedal semuanya masa lunch dah la

IMANSHAH berkata...[Reply]

saya lunch mcD je hari ini..haha

kak wan berkata...[Reply]

Lauk apa ado?..wui mewah beno dah tu ibuintan...

Zaitun berkata...[Reply]

Dalam malas2 pun masak juga daging kicap,itu sudah cukup sedap.

ibuintan berkata...[Reply]

shah,

melampau tu... raya korban dah lama abih dah.. tu daging fresh from pasar tani

ibuintan berkata...[Reply]

kak long..

betul lah simple but sodapp... selalu masak lomak cili api yo

ibuintan berkata...[Reply]

kakcik...

hahaha... kalau kicap tu putih sah tak laku kan..

ibuintan berkata...[Reply]

norasikin,

tk sudi singgah... selalu memang masak tuk dua sesi makan.. tapi kalau time demam malas tu, masak goreng2 sikit2 je..

ibuintan berkata...[Reply]

iman,

wah...mewah tu, yelah baru dapat RM500 kan..hahaha

ibuintan berkata...[Reply]

kak wan,

mewah sikit jo .. malam ni masak sup sayur je lah pulak

ibuintan berkata...[Reply]

kak zai,

malas sikit je tu.. kalau malas banyak soru miss pulak

a.z.r.i.n.a.03.07 berkata...[Reply]

asal ada kan kak ?


nasib baik hari ni cerah..kalau tak mau berbunyi jugak perut ni.

ibuintan berkata...[Reply]

reen,

kat kg akak hujan mencurah2 sampai ke petang...

perut tetap keroncong, abahintan beli kuih petang tadi

Mohamad berkata...[Reply]

Memang macam tu le orang perempuan ibu.. kadang2 susah nak fikir nak masak apa. Isteri sy kalau saya balik hujung minggu selalu tanya nak makan apa..hujung2 kita pun tak tau nak cadang masak apa...Apa2 pun makan sajalah walaupun ikan masin dan telur goreng mata kerbau..

ibuintan berkata...[Reply]

cikgu Mohamad,

sebab hari2 masak tu yang sampai kering idea tu, memang kalau tanya suami memang tak membantu.. sukahati saja jawapannya

kak Erna berkata...[Reply]

ibuintan..akak pun sama..rebus telur..goreng..kemudian buat sambal..dan masak terung dengan ikan masin..selosai..

ibuintan berkata...[Reply]

wah kak erna.. tu yang membuka selera tu,, makan dengan nasi paneh... kojap selosai

Amy Syaquena berkata...[Reply]

As'salam ibu..

Kadang2 yang simple tue la buat kita menambah nasi...

ummu berkata...[Reply]

as salam kak
sedap apa masak daging begitu.
anak2 saya pun cuti sekolah ni asyik nak makan je,penat juga nak mikir nak msak apa lepas ni.lepas ni pulak nak masak petang.tapi seronok kalau makanan tu habis.best sangat rasa,hilang letih memasak (maklumlah skill memasak saya ni dah agak kureng juga sejak musibah yang menimpa,so nak gilap balik, ambil masa juga, kak)

ibuintan berkata...[Reply]

amy,

hahaha kekadang mau tak cukup nasi pun ada...

ibuintan berkata...[Reply]

as salam ummu,

memang anak2 lapar memanjang, apa dimasak semua habis... maklumlah mereka berkurung dalam rumah saja, ke dapur je buka tudung saji takpun buka peti ais,... nak ngunyah saja mulut mereka

NENSA MOON berkata...[Reply]

Yah... begitulah ibu2.. sama semuanya, setiap hari pusing mikirin menu masakan..

hehe... senangnya buintan mendapat telpon abahintan dak makan di rumah...
bolehlah masak yg simple2 aja...
hehe...

salam selalu dari Indo,
nensa

piewahid berkata...[Reply]

bila dh lapar, nampak botol kicap pun sedap! he3

ibuintan berkata...[Reply]

bu nensa,

sama pusing jugak ke?

sudah hari-hari kena masak, mesti pusing juga kan nak pikir masak apa..

ibuintan berkata...[Reply]

sdr pie,

semoga makin sihat!

hehehe... jangan telan lak botol kicap tu..