Followers

Rabu, 22 Disember 2010

Operasi menjelang buka kedai.

Pagi semalam ke sekolah, menjenguk stor, merangkap kedai buku sekolah, merangkap bilik pejabatku..  Lebih sebulan terbiar, penuh habuk dan debu, memang sah stor.

Ruangan bilik yang sempit semakin sempit dengan timbunan kotak buku tulis yang baru sampai, semua untuk stok 2011.

Kena menyapu dulu sebelum mulakan operasi, kalau tidak mau semput menyedut habuk yang berterbangan di tiup angin kipas.  Tak kurang juga tinggalan sisa buangan si cicak.....bertaburan belang hitam putih.

Selesai kerja pembersihan, baru mulakan operasi membungkus buku tulis mengikut pakej yang telah disenaraikan dalam list pembelian buku tahun 2011.

Siap bungkus dalam beg plastik untuk memudahkan penjaga yang akan datang semasa sesi hari pembayaran persekolahan sesi 2011 pada hari Rabu minggu depan. Senang kerja nanti, terima duit, terus hulur sebungkus buku.   Hanya uruskan buku tulis dulu mengikut pakej setiap murid.

Kerja-kerja pembungkusan dibantu oleh dua orang pekerja sukarela, yang rajin tanpa bersungut tapi bersyarat.
Syaratnya lepas kerja kena belanja makan...no hal ......kecik punya hal, janji kerja beres....

.
           Siap untuk hari ini , esok sambung lagi, sebahagian lagi....

Jadi selepas selesai kerja, selama hampir tiga jam juga operasi membungkus,...sebab dah lama bermalasan di rumah, kena pulak angkat itu, angkat ini......pinggang pun dah rasa lain macam..

Sebagai memenuhi janji bersyarat.....jom kita ke Kolopilah...eh taklah terus ke Bahau pulak.

                                                             Target yang ini

                                                               atau

                                                                yang ini

                                                                              
                                                                    Tapi 

                                                         dapat yang ini

........alasannya parkir kereta jauh, memang time puncak,  susah dapat parkir, itupun dah pusing-pusing  ...dapat satu jauh pulak dari sasaran, nasib baik penuntut janji pun dah penat buat kerja... dah hilang mood juga nak berjalan jauh, so apalagi rezeki yang itu je lah...

Takpelah...lain kali ibu kada, ibu kada dabel okey!

//dah sampai Bahau...terus soping back to school untuk Azim.

15 ulasan:

kakcik berkata...[Reply]

Kakcik dah beli pakaian BS, untuk Bangcik belum lagi. Semalam dah belikan pakaian untuk dua orang anak buah kakcik yang ditinggalkan bapa tu... Adoii... hujung tahun dah nak habis...

ibuintan berkata...[Reply]

saya pun baru untuk Azim..untuk Intan tak lagi...minggu depan wajib setel semua tu

sahromnasrudin berkata...[Reply]

as salam ibu..KFC ada kat Pilah tapi Pizza lum ada lg kan???

Pn Kartini berkata...[Reply]

Salam:)

Alahai sis..samalah kita..guru koperasi yaa..:)

Cuma nak start packing alat2 tulis tuu next weeklah sis..sama dgn minggu meeting 'sedunia' hehe..:):)
This week..minggu terperap lam umah jeekk:)simpan tenaga;)

ibuintan berkata...[Reply]

mualaikumsalam Shah,

haah KFC ada, tapi Pizza Hut takde lagi... yang pizza melesia adelah..
anak2 nak yang tu juga jugak, yang omputih punya tu..

ibuintan berkata...[Reply]

salam Tinie,

ye ke samalah kita...
jago kodai

akak kena buat minggu ni juga, minggu depan dah kerja rasmi yang lain, mesti tak sempat

isnin - meeting sedunia tu, selasa - LDP, Rabu dah sesi jual beli

sal berkata...[Reply]

wah..penat tak terkira yekkk..
kak Sal masih rehat..minggu depan strt keja, siaplah.. tak cukup tangan..

Hamizah berkata...[Reply]

cuti pon p sekolah ye..itulah cikgu

Amy Syaquena berkata...[Reply]

As'salam...

Rajinnya yang turut menbantu tue siap dapat belanja makan lagi.. rajin ibu cuti2 sekolah pun kena gi sekolah..

kak wan berkata...[Reply]

Kakwan cuma tunggu 30hb..nak pegi sekolah nak setlekan yuran dan buku je.

Wah..Anak dara tu.....tak posing tak cool ye..

Zaitun berkata...[Reply]

Cikgu dah mula buat kerja untuk memulakan persekolahan tapi ada murid masih lagi relax.

IMANSHAH berkata...[Reply]

Salam Ibu

eh samalah kita, saya pin kerja jual buku juga..haha..nak bukak sekolah tugas menanti ni

kak Erna berkata...[Reply]

salam ibuintan..sekolah anak akak.urusan membeli buku2 ni hari isnin 27/12 dah mua dah..akak beli hari isnin je..jadi tak sibuk sangat dah buka sekolah nanti..

Kakzakie berkata...[Reply]

salam ibuintan,

Kembali bergelumang dengan buku-buku setelah lama bercuti-cuti. Ok juga membuka tirai baru dengan adanya pembantu yg cuma minta belanja makan. Tahniah buat pembantu!!

Amy Syaquena berkata...[Reply]

As'salam ibu..

sihat ke sunyi je hari nie tentu ibu busy di sekolah ye..take care ya!