Followers

Isnin, 15 Ogos 2011

Kesah tak bermakna.

  السلام عليكم
Moga semuanya sihat dan ceria dalam menjalani ibadah puasa di hari ke 15 ini. 
 
Dalam kesibukkan urusan duniawi, sedar tak sedar Ramadan sudah pun sampai kepertengahannya. Macam-macam hal yang datang dan diuruskan hinggakan blog ini pun hampir terabai.  Sesekali saja dapat menjengah, itupun tanpa catatan baru atau tanpa sempat bertandang ke laman kengkawan semua.  Kekadang bila ada masa, keinginan menulis pulak tiada. 

Banyak yang nak ditulis dan dikongsi sebenarnya namun hati berat mengizinkannya untuk dikongsi bersama.  Takut dikata riak, bermegah, menunjuk-nunjuk malah takut juga ada yang tersinggung dan terasa hati.  Tak seronok rasanya bulan yang mulia ini dirosakkan dengan tulisan yg mungkin akan ada yang terasa hati.. memang ada kisah sebenarnya, yang kurang enak didengar malah dibaca juga.  Namun maruah tetap perlu dijaga.  Manusia punya hati dan perasaan, walau yang membaca tak kenal siapa orangnya namun tak baik pula mendedahkan aibnya.  Simpan lebih baik kan..


Nak cerita pasal masakan, pun malas juga.  Takde yang spesel pun. Yang biasa-biasa saja, tapi yang pastinya setakat hari ni masih bertahan belum melawat lagi ke pasar ramadan di sini.  Masak setiap hari mengikut menu permintaan anak-anak dan suami.  ... hanya anak-anak saja yang mengunjunginya setiap petang, membeli air yang bertukar jenis setiap petang, hatta hujan lebat pun air tetap juga dibelinya.


Sepanjang hujung minggu lepas juga sibuk menyiapkan tempahan beberapa helai baju kurung raya tempahan rakan rapat, insyaallah hampir siap semuanya... tagetnya hujung minggu ni mesti beres semuanya... minggu depan nak jahit baju sendiri dan baju Intan pula..... huhuhu.. malangnya kainnya pun tak beli lagi.  Sabar je la..







25 ulasan:

Kakzakie berkata...[Reply]

Selalu macam itulah, jahit baju org tempah baju sendiri jahit kemudain. Jangan Intan kena pakai baju tahun lepas sudah...:)

Daddy Ziyyad berkata...[Reply]

beli aja kat Nilai Tiga..ekekekeke

Acik Erna berkata...[Reply]

ibunitan selalunya macam tu la kan..
kakak akak tu tukang jahit..baju dia dan anak2 jahit pada malam raya

kaklong berkata...[Reply]

pun nk singgah tg.jap..nk topah baju..buleh?

ibundo berkata...[Reply]

nampak e cam tu lah. memasing sibuk.
eh.. monjahit ko. Osah ghajin e..

kakngah berkata...[Reply]

setakat harini, jongah param 1 ramadhan jek. belikan murtabak utk anak. lain2 hari semua masak sendiri. sediakan juadah seadanya...

sayangsayangibu berkata...[Reply]

tahniah ibuintan pandai juga menjahit, sya?
hrmmm...jahit lencana anak dara ber2 tu pun tah berapa kali tetas baru siap.

NzA berkata...[Reply]

sabar jelh kak, w.pn trpaksa memendam rasa.

dlm diam rupanya akak pndai menjahit ye...thn ni sy beli readymade je..xde mood nk menjahit baju raya sndiri n anak2..entahlah....

ibuintan berkata...[Reply]

kakzakie... mau panjang muncung intan kalau pakai baju tahun lepas

jamin tak keluar rumah dia

insyaallah sebelum raya... siap

ibuintan berkata...[Reply]

doc DZZ... beli langsir je kat sana, baju kat KM Plaza je

ibuintan berkata...[Reply]

kakerna... saya taklah sampai malam raya, bukan banyak pun menjahit...

ibuintan berkata...[Reply]

kakLong... takpek nolong ea doh, jangan menggatal tau...

tompah kek tukang jahit Soyong kek tg tu... pemes tu

ibuintan berkata...[Reply]

kakPah... ala tak banyak pun, jahit ujung minggu yo

hobi yo tu

ibuintan berkata...[Reply]

kakNgah... akak pun camtu, lom ado ati lak nak ke PARAM, masak je yang biasa2 sendiri


kalau poe mesti ado boli yg tak dirancang... nak jimat....hehehe

ibuintan berkata...[Reply]

alaa Sya..stakat jahit baju kurung yo suka dan hobi asalnya


ado lak yg tompah, tu pun yg dah biasa yo... serba salah

ibuintan berkata...[Reply]

nza... tu lah sama2 menjaga cerita

jahit biasa je , tapi skarang akak pun dah byk juga malas dari rajinnya... dah muak pulak ngadap jarum dan benang tambahan mata makin kabur

Yan berkata...[Reply]

wahhh.. ambik upah yaa..

Citarasa Rinduan berkata...[Reply]

salam ramadhan ibu.. sejak ibu ada maslah dgn line internet.. ayu lama tak singgah sini..
bagusnya ibu ambil tempahan jahitan..
kalau ayu dekat.. sure ayu hantar sehelai 2..

samalah situasi kita ibu.. ayu pun sibuk dengan jualan di bazar

ahmad humairi berkata...[Reply]

Sibuk membuat persiapan raya nih....selamat hari raya, maaf zahir dan batin.

Cik Ina Do do Cheng berkata...[Reply]

salam ramadhan ibu

ooo ibu wat baju kurung. bestnya pandai menjahit. cam dah lama sepi, sibuk menjahitlah tu.

IMANSHAH berkata...[Reply]

wah anugerah tu pandai jahit..teringat kakak dulu2

Zaitun berkata...[Reply]

Kalau tak sempat beli ready made aje sekarang banyak kedai yang jual tapi tak sama macam yang dijahit sendiri kan.

Amy Syaquena berkata...[Reply]

pandai juga ibu intan menjahit ye , anyway selamat berpuasa dan selamat hari raya ibu intan..

a.z.r.i.n.a.03.07 berkata...[Reply]

Alamak kak...


Kat rumah ni tiap2 hari mesti ada murtabak dan popiah goreng. Dekat dua minggu kuih-muih tak pernah tinggal. Nasi aje kurang makan kali ni.

Angah & Along tak nak berbuka dengan nasi. Takpelah asalkan diorang berpuasa.

azieazah berkata...[Reply]

Kak,
macam mood dan semangat sedang merudum jer?

tak pa, tumpukan pada kerja sendiri di rumah pun best gak.

Nanti kalu ada semangat, bercerita lah lagi ya.

Ramadhan: Nuzul Quran “bacalah...”