Followers

Selasa, 28 September 2010

Berbaloi-baloi


Sejak guna alat ni..streamyx wifi mengantikan broadband, tidak lagi memanggil....  kura-kura , siput babi , mangkuk hayun .... malah tekanan darah pun jadi stabil kembali, semua aktiviti yang melibatkan penggunaan internet berjalan lancar. Tiada lagi dosa menyumpah dan mengutuk si empunya broadband tu, maaflah ye si empunya broadband, tak berbaloi langsung.

Kalau sebelum ini nak muat turun satu fail, boleh pergi tangkap ayam dulu, sembelih ayam tu dulu, bersih dan siang ayam tu dulu, boleh masak rendang ayam tu dulu, boleh makan sampai habis dulu, pun belum tentu selesai muat turun satu fail tu...bayangkan macam mana tahap 'keslowannya].... boleh meroyan jadinya, tambahan pula masa tu Azim dan Intan sedang menyiapkan kerja folio mereka, yang memerlukan sumber bahan daripada internet.



Sejak minggu lepas, berbaloi-baloi lagi, tiada lagi perebutan untuk menggunakan laptop. PC yang di dalam bilik pun sudah boleh digunakan untuk melayari internet. Ibuintan telah membeli wireless USB adapter, yang dihubungkan di CPU, jadi seluruh rumah sekarang berada dalam zon wifi streamyx, malah jiran sekeliling rumah pun boleh menumpang sekali. (menurut kata juruteknik tu la..)




Namun penggunaan internet oleh anak-anak tetap dipantau, mereka tidak dibenarkan menutup pintu bilik semasa melayari internet. Takut mereka menyalahgunakan kepada yang tidak sepatutnya.

28 ulasan:

luahfikiran berkata...[Reply]

SALAM IBUINTAN,
LEPAS INI LEBIH KERAP KELUAR N3 BARU . ANAK2 TU MEMANG PATUT DIPANTAU.

maiyah berkata...[Reply]

yelah ibu, ngan wifi bleh layari guna telepon sambil berbaring hehe.. sng gitu..

Mohamad berkata...[Reply]

Masa berlalu, dunia makin caggih..

Mimie.Candy Cane berkata...[Reply]

hehehe..kelakar tang pergi tangkap ayam tu..saya takde pengalaman lagi guna broadband ni.duk bantai streamix ofis n wifi je..

bagus cara pantau anak2 menggunakan internet tu..hehehe

ibuintan berkata...[Reply]

salam kembali Dato,
nak keluar entri selalu tapi masalahnya ada masa tu kosong je ....kekadang beku juga idea ni..

ibuintan berkata...[Reply]

maiyah, sambil baring ni yang berat sikit...alamat makin gebu la badan ni sekali, hehehe..ni duduk pun dah kembang semangkuk je ni..

ibuintan berkata...[Reply]

betul tu cikgu Mohamad,
cuma siapkan duit saja, segala keinginan boleh didapati

ibuintan berkata...[Reply]

mimie si manis,
tu la ibaratnye, masa guna broadband tu dulu,...memang boleh sakit jiwa...mungkin sebab saya duduk di kg liputannya tidak meluas

kak Erna berkata...[Reply]

ibuintan..kat opis pun guna yang ni..tapi kat rumah akak..tak pulak guna ni..walaupun guna streamyx jugak..

ibuintan berkata...[Reply]

kak erna, saya guna ni sebab modem wifi tu di ruang tamu, komputer pula di dalam bilik..tak boleh nak surf internet guna komputer tu

gnesop.com berkata...[Reply]

mmg best pakai streamyx tp jika banyak travel.. kurang sesuai..
utk rumah sahaja sgt best!!

gnesop.com berkata...[Reply]

mmg best pakai streamyx tp jika banyak travel.. kurang sesuai..
utk rumah sahaja sgt best!!

ibuintan berkata...[Reply]

gnesop.com,
slamat datang..memang best untuk kegunaan di rumah, berbaloi sebab saya duduk di kg takut juga tak memuaskan liputannya

kakcik berkata...[Reply]

Salam ibuintan...

kalau tak guna password memang jiran2 pun boleh tumpang berkaki2.. :)

S..U..D..@..I..S berkata...[Reply]

pelanggan streamyx juga..ok la

azlina berkata...[Reply]

salam kak ...

dah lama jadi pelanggan stremxy sjk dulu..tapi kalau ada cable kaw kena curi alamatnya sehari juga meragam sementara di baiki...

Yunus Badawi berkata...[Reply]

Salam ibuintan,

Niat nak bagi jiran2 pun ikut menggunakan wifi dari rumah ibuintan itu murni. Tapi berhati2 kerana takut kalau ada org yg dengki dan letakkan password, ibuintan dan keluarga sendiri yg tak boleh masuk. Lagipun lebih ramai yg menggunakan wifi tu serentak lebih slow jadinya.

Kalau mereka nak pakai sangat, bagi mereka gunakan yg berbaloi2 yg ibuintan dah tak nak gunakan tu hehehe

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o berkata...[Reply]

berukbend saya selalu buat hal ibu

ibuintan berkata...[Reply]

salam kembali kakcik,
untuk laptop dan pc kat rumah tak payah guna password, sebab dah set awal2

ibuintan berkata...[Reply]

sud,
stakat ni okeyla, puashati akan datang tak tau la kat ada masalah [ulak..

ibuintan berkata...[Reply]

salam ina,
tu lah takut ada penyangak je, tapi di kawasan ni belum pernah pula lagi ada kes kecurian kabel ni...

ibuintan berkata...[Reply]

salam Yb,
takde rasanya jiran yang nak guna sebab jiran di kiri kanan ni warga emas saja yang ada, yang muda bibik mereka saja....bibik tak dibekalkan ngan laptop

kak long berkata...[Reply]

ladtop kaklong kek luar yo diam eh...
tak buleh lotak lam bilik....
sumo buleh guno...dan dpek yo pantau anak2 maso dio orang berinternet...hehehehe

kak wan berkata...[Reply]

Memang stramyx / wifi sangat ok kalau di bandingkan BB .
Tapi kat umah kakwan wifi dah takleh pakai . call 100/pegi TM point hampeh diaorang taktau nak buatapa.Nasib baik BB laju kat kaw.ni.

ibuintan berkata...[Reply]

kak long, elok cam tu, sumo boleh gunakan,,dulu pun laptop rumah ni di luar juga tapi bila skrin dah terbakar dan ganti ngan monitor terpaksa letak dalam bilik pulak..laptop dah tak buleh bawak ke mana-mana

ibuintan berkata...[Reply]

kak wan,
saya duk kg tu sebab BB tu lembab sangat agaknye...so far sejak guna wifi dari bulan mac belom ada problem lagi

en_me berkata...[Reply]

sonoknyerr makk.. ehehe

ibuintan berkata...[Reply]

en me,
sronok yang berganda2...

terima kasih sudi singgah