Followers

Sabtu, 1 Oktober 2011

Masak dan makan... lauk kampung je!

Balik joging pagi tadi singgah Pasar Tani Pilah.  Beli kuih-muih dan  mertabak untuk anak-anak. Untuk lauk pauk pula  beli burung puyuh salai.  Beli juga tiga ikat pucuk pegaga dan dua ikat terung telunjuk.

Sah la, menu tengah ari tadi... gulai puyuh campur pucuk pegaga.  Dah lama tak makan gulai puyuh.  Harga sekor puyuh daging yang telah siap disalai ialah tiga ringgit setengah, beli tiga ekor  sepuluh ringgit... seikat pucuk pegaga pula seringgit setengah,  mahal rasanya tapi sebab sendiri malas menanam, beli juga lah, jangan komplen... beli tiga ikat dengan harga empat ringgit.  Seikat untuk dibuat jus pegaga.




Masak juga tomyam campur, tom yam campur ini  untuk memenuhi permintaan Azim, dah beberapa kali menyebut.  Guna sayur dan bahan-bahan yang ada dalam esbok saja. Menghabiskan stok yang sedia ada.. 

Terung telunjuk pula  digoreng cili api bersama ikan bilis dan tempoyak.  Resepi warisan arwah uwan. Arwah uwan suka goreng terung ni sekiranya ada stok tempoyak.  Pedas tapi sedap.

Menu ringkas untuk makan tengah ari tadi.  Malam ni pula ke majlis kenduri doa selamat.  Dengarnya ada lauk kambing, tapi saya tak makan daging kambing.... . belum terbuka selera nak makan lauk kambing.










17 ulasan:

IMANSHAH berkata...[Reply]

simple pun sidap..ngan budu pun jadi

ckLah berkata...[Reply]

Sedapnya...

Princess Nur berkata...[Reply]

sedapp lauk kg ni kak :)

azieazah berkata...[Reply]

Saya tak pandai lak makan puyuh gulai ni. Biasa makan yang goreng saja. Mesti sedap tu kan?
Harus cuba nanti.

NzA berkata...[Reply]

sgt menyelerakan menu akak tu...
saya peminat daging kambing tau kak..sedap!!!!

Acik Erna berkata...[Reply]

Assalam ibuintan..mula2 dulu kakak bagi tau..masak terung telunjuk ngan tempoyak..akak pelik jugak..rupanya..ibuintan pun sama ye..tentu sedap kan..

ibuintan berkata...[Reply]

Iman.. simple je lauk kg, ibu tak makan budu la... cencaluk dan belacan juga

tak terbuka hati lagi nak mencubanya

ibuintan berkata...[Reply]

ckLah.. sedap pada yng bertekak kg cam akak ni

ibuintan berkata...[Reply]

Princess Nur... suka jugak ke lauk2 kg ni

ibuintan berkata...[Reply]

azie,,, buat rendang pun sodap


boleh cuba, apa salahnya

ibuintan berkata...[Reply]

Nza,...entahla, akak tak bolehlah lauk kambing ni, pernah mencuba tapi tak 'terlayan' juga

ibuintan berkata...[Reply]

kakerna.. sedap, boleh digoreng atau gulai juga


boleh juga gulai dengan ikan salai

sal berkata...[Reply]

sodapnya..
nak singgah makan..

Cik Ina Do Do Cheng berkata...[Reply]

ibu , ko tak nak makan kambing bagi kat cik ina, cik ina suka sangat. amboi sedapnya masak lomak puyuh campur pegaga. tetiba je tau cik ina lapau.

kaklong berkata...[Reply]

kak,kok namo ea torong,kaklong memang suko..masak apo pun tak kisah...yang ponting sodap...sampai,klu blk kg,omak kaklong mesti masak gulai atau pajeri torong,dio tahu kaklong hantu totong...heheh
eheh~

ibundo berkata...[Reply]

umang sodap e puyuh salai tu. kono pulak ngan pucuk pegago. meleleh air liyo ni..

Ibuhani berkata...[Reply]

salam ibuintan: kami sekeluarga pun suka gulai puyuh dgn pegaga tu......sodap!