Followers

Ahad, 3 November 2013

Program lima hari, penatnya berhari-hari- Bahagian 1

Alhamdulillah selesai sudah.  Minggu lepas ibuintan bersama jawatankuasa kesihatan dan keselamatan sekolah telah menganjurkan Minggu Kesihatan dan Keselamatan selama lima hari bermula hari Isnin sehingga hari Jumaat.  Walaupun  lima hari sahaja tetapi merancang dan menguruskannya memakan masa lebih dua minggu.  Bermula dengan membuat kertas kerjanya diikuti surat menyurat sehingga ke perbincangan demi perbincangan  bersama agensi kerajaan yang dijemput. Pening jugak lah kepala dibuatnya.  Selalunya melibatkan aktiviti dalaman sahaja.  Program dijalankan sebaik saja semua murid selesai menduduki Peperiksaan Akhir Tahun. Aktiviti untuk mendapat dan menambah pengetahuan am.

Mesyuarat bersama wakil Bomba dan Penyelamat Kuala Pilah serta wakil dari Unit Kecemasan dan Trauma Hospital Tuanku Ampuan Najihah Kuala Pilah. Berbincang tentang perjalanan aktiviti yang melibatkan dua agensi ini.


Banner yang ditempah.

Hari Pertama - Isnin 28 November.

  Pelancancaran program oleh puan guru besar.

Selepas pelancaran, aktiviti dikendalikan oleh Doktor Muda.Deklamasi sajak "Dadah Pemusnah Bangsa dan Negara"

  Demonstrasi membuat sarapan ringkas.

 Pertandingan mewarna dan membuat poster Piramid Makanan.

Pertandingan membuat sancwich.

Hari Kedua - Selasa 29 November

  Dimulakan dengan senaman ringan atau memanaskan badan sebelum bermula aktiviti yang lebih lasak.

Jom jalan.. Jalan seribu langkah.  Seronok anak-anak bersama semua guru-guru berjalan santai masuk kampung.  Perjalanan lebih kurang 3km pergi dan balik.
 Perjalanan sehingga ke kawasan pondok pengawal kawasan empangan ini sahaja.  Demi aspek keselamatan orang awam tidak dibenarkan masuk.  Tambahan bawa anak-anak yang sedang agresif memang bahaya sangat dengan keadaan empangan yang tinggi dan dalam.  Cikgu2 yang merayu nak melawat berhampiran empangan juga tidak dilayan.  Bahaya.

Selepas rehat, program bersama Pegawai Agensi Anti Dadah Kuala Pilah. Ceramah yang diselangselikan soalan kuiz berkaitan dadah.

Hari ke tiga - 30 November

Perkhemahan 8.00 pagi hingga 5 petang.


Dua unit berunifom sahaja. Pengakap dan tunas puteri.
Walaupun sehari, khemah mesti dipasang juga... dah namanya perkhemahan kan.


Kawad kaki.... pun dimestikan.

Diselitkan dengan aktiviti bersama Kementerian Kesihatan..


 Demonstrasi CPR

 Demonstrasi Ikatan Anduh

Ikatan Gajet.
 Gotong-royong membersihkan dan menanam bunga di masjid kariah berhampiran sekolah.

Penutup aktiviti perkhemahan...  naik gondol pokok bunga di kawasan sekolah bila bunga-bunganya dipetik untuk buat hiasan khemah.   Padat aktiviti seharian mereka.

..... Minta maaflah ye. Ni memang kes lepas geram sangat ni, cadangnya nak buat entri tentang aktiviti minggu kesihatan dan keselamatan ni setiap hari tapi malangnya hampir setiap petang membawa ke malam sepanjang minggu lepas hujan turun di kampung ibuintan.  Bila dah hujan dijaminlah seratus peratus capaian internet akan terganggu.. kejap ado kojap ilang...  nak upload gambar memang tak kan lepas. Jadi hari ini internet agak mencanak-canak lajunya maka jadilah entri ini panjang menjela dengan gambar-gambar. Cadang nak buat entri untuk lima hari sekali jalan tapi tak sanggup lah.  Esok sambung lagi bahagian ke duanya.  Entri  ini lebih kepada catatan bergambar  untuk dijadikan sebagai rujukan untuk program pada tahun-tahun akan datang. 7 ulasan:

NzA berkata...[Reply]

Wow, byk aktiviti dijlnkn. Syabas pd akak serta rakan2 guru. Mmg terbaiklh.

ummiross berkata...[Reply]

Ibuintan..bestnya aktiviti ni, memang gempaq!!, tahniah buat Ibuintan dan semua yang terlibat.
Yang part jalan kaki tu, rasa nak join sama, hehe..

MulutPayau berkata...[Reply]

Wahhhh Bnyaknya aktiviti yg dibuat...walaupun penat, tapi tetap seronok kan ...bila semua aktviti dapat dijalankan dgn jayanya..memang lega sangat2 kan...

ibuintan berkata...[Reply]

@NzA

trima kasih Nza... memang penuh setiap hari, semua murid terlibat

ibuintan berkata...[Reply]

@ummiross

tiga minggu merancangnya tu Ummie.. saja buat lepas periksa, senang nak libatkan semua murid dan cikgu sekaliibuintan berkata...[Reply]

@MulutPayau

memang berbaloi sangat rasanya dengan penat dan keringat yg dicurahkan,... lega, hari Rabu esok penyampaian hadiahnya

Puan Ida berkata...[Reply]

kat kampung ida ni
salam perkenalan dari ida
jemput singgah blog ida ye
umielman.blogspot.com
dah follow blog ni ni403