Followers

Khamis, 15 April 2010

Pajeri terung dan cerita terung

Salam n selamat petang,
Petang semalam masak pajri terung... terung cina panggilan biasanya, terung yang panjang sejengkal dan dark pepel tu...lauk ni bukanlah lauk feberet anak-anak sebenarnya, makan sebab terpaksa agaknya... ....

Setiap kali masak terung, ibuintan pasti teringat satu cerita lucu... pengalaman amat berharga juga sebenarnya..... kisah ini berlaku semasa ibuintan dalam darjah 3 (37 tahun) yang lalu...... lama dah, maklumlah dah tua pun...tapi tetap terkenang dan selalu senyum setiap kali terkenangkannya...

Kisahnya berlaku satu hari dihujung minggu dimusim menuai ketika tu... ibuintan ni anak sulung.... so mak (aruah) minta masak hari tu, mak pesan sebelum ke sawah,..mak minta ibuintan tanak nasi dan masak gulai terung ....gulai lemak cili padi.. sebelum turun ke sawah mak dah kukur kelapa dan tumbuk cili api dengan kunyit.......ibuintan tanya mak "banyak mana nak letak santan"       ...mak jawab "perahlah kelapa tu..bubuh santannya sampai tenggelam terung tu"


.so time masak tiba.. ibuintan dengan semangatnya mulalah ke dapur, time tu susah lagi.. masak guna dapur kayu api.... seksa tau nak ngidupkan api...memula tanak nasi dulu, sementara nunggu nasi masak , ibuintan potong terung, cuci dan masuk dalam belanga.. bubuh cili api dan kunyit yang telah mak tumbuk tadi letak juga ikan bilis sikit..

kemudian perah  kelapa(nyior)....... perah santannya dalam belanga yang berisi terung,  perah lagi, perah lagi... hingga penuh santan dalam belanga tapi terungnya tidak juga tenggelam, last-last santan dalam belanga dah melimpah keluar,, tapi terung tak juga tenggelam... warna kunyit pun dah ilang, dah tak kuning lagi.... masa tu memang tensen, rasa nak nangis dah, takdo sapo lak nak nolong, adik kecik lagi .... lagilah tak tau apo......

nak tak nak jerang jugak la belanga tu... meleleh leleh santannya keluar... api pulak asik padam, satu hal lagi tensen jaga api kayu ni...lastnya terung tu pun lembut lah, tapi dalam belanga masih banyak kuahnya... kalau terung dah lembut maknanya dah masak la tu... tak macam gulai langsung, jadi macam sup terung pulak...tak taulah nak cakap apo maso tu.......


makan time.......... mak dan abah makan tanpa bercakap, konon makan dengan kusyuk la tu, makan tetap makan... lapar... tambahan baru balik dari sawah........ endingnya abah cakap jugak........"sodap lauk ni" tak tau la apo maksud abah......... soba yo lah.........


dapat satu pengajaran daripada pengalaman............. nak tahu?........ ada ke terung yang tengelam dalam air??

Tiada ulasan: