Langkah pertama....
Mangga ... wajib ada, nama pun jeruk mangga
kupas kulitnya dan basuh bersih-bersih.
Langkah ketiga .....
Hiris kecil-kecil dan gaul dengan garam. Untuk enam biji mangga, ibuintan guna satu senduk garam kasar. Gaulkan biar sekata.
Langkah keempat....
Curahkan air panas, yang mendidih tau bukan suam kuku. Biarkan dalam dua minit sehingga mangga bertukar warna.
Untuk menjimatkan masa sebelum mengupas, jerang air dahulu supaya dilangkah ke empat ini air mendidih telah tersedia.
Langkah ke lima....
Warna mangga dah kekuningan, basuh bersih dan toskan.
Langkah ke enam.....
Masukkan ke dalam bekas, tak kiralah bekas apa yang penting boleh ditutup.
Langkah ke tujuh ....
Gaul dengan gula. Ibuintan guna satu setengah senduk gula. Satu senduk digaulkan sementara setengah tu di taburkan saja dibahagian paling atas.
Langkah terakhir....
Tutup botol dengan rapat. Bukan apa takut ada semut yang bunuh diri nanti.
Biarkan dalam 15 ke 20 minit, ... MAKAN....
Mangga ni pemberian adik ipar, dahan mangga di rumah mertua adik ipar sekah. Jadi banyaklah buah mangga muda yang dikutip dan dibawanya balik kampung hari Sabtu lepas, di rumah mak mertua ibuintan dah membuat hampir 30 biji mangga.... dapat empat balang seperti di atas. Satu balang sekejap je habis, dua balang adik ipar ambil bawak balik ke rumah masing-masing, satu balang pula mak mertua awal-awal lagi dah simpan dalam esboknya. Jadi ibuintan hanya bawak balik lebihan mangga yang belum dijeruk. Jeruk mangga ni istimewanya tidak menggunakan cuka, tu sebab mak dan abah mertua ibuintan yang dah tak bergigi tu pun suka... dan yang paling bestnya cepat dibuat, cepat dimakan.
Maaflah ye, kok ada yang kecur air liur tu!
Masa entri ni dicatat, mangga dalam botol tu sedang dihadap oleh Azim.
22 ulasan:
wah! ini betul betul ekspress! Dalam masa tak sampai sejam, dah boleh makan homemade jeruk...:)
Nasi tu nasik biasa aja ya?
Ini betul-betul bagus cikgu sebab tak ada bahan pengawet dan cepat terus boleh ngap:)
Kalau kakak boleh ikut sebab kalau mangga dah depan mata mana boleh tunggu lama-lama.
assalam ibuintan..acik pun biasa buat macam ni dulu..memang sedap..masa dok tanjung karang..mangga banyak
Meleleh air liur kak Zai dibuatnya hehehe...
Terima kasih kongsi recepi nanti kalau ada mangga kak Zai nak cuba.
salm ibuintan
Teliur la pulak ..adoi.bungkus 2.pos tau.hehehe
*terima kasih sis sudi dtg dan tinggalkan sepatah 2 kata.malu rasa ta ni..ta ni biasa biasa je sis.ada baik ada buruknya. Ada kurang ada lebihnya..hanya sebgai insan yg sedar betapa betuahnya diri ini. Syukur alhamdulillah..
@Daddy Ziyyad
Doc ZZ... tak guna nasi, tu satu senduk garam kasar
@Kakzakie
cubalah buat kakzakie... memang cepat boleh dimakan dan tanpa bahan pengawet pula ... manis ranggup bila dimakan
memang betullah intan.baru baca dah meleleh airliur..hihi
ni yang nak pergi paso esok.. nak beli mangga muda buat jerok.
@Acik Erna
mualaikumsalam Kak Erna... tu la sedap kan, kundang pun sedap buat jeruk camni
@Zaitun
cubalah KakZai... memang senang dan cepat dimakan
@TiranaAduka
boleh je... satu balang pun boleh pos tapi menjelang malam ni jeruknya dah hampir licin
@Kak yon
hehehe Kak Yon, cuba jangan tak cuba..
Salam.. Kak ibuintan, maaf ye.. Tadi entri tu akak tak boleh baca.. Nur dah betulkan dah..
Sedapnya jeruk tu.. terliur dibuatnya.. yummy..
P/s : cantik header baru blog akak.. :)
Ooohhh..okay..dah silap faham pasal 'senduk nasi' tadi..hihihih..
Oh ya, mmg wife saya ada jual online product bakery..yg selalu post ke serata malaysia ialah macaron..macam cheese tart/pavlova/segala macam kek tu, selalunya drop off/self pick up..Ibuintan boleh check kat entri2 saya di blog yg berlabel Bisnes. Website bakery wife saya belum siap lagi.
singgah pagi mencari jeruk.....
adoi dukacita datang sini hehehhehehehe....
gurau je sis.....
Thanks sudi singah blog TiranaAduka
@Daddy Ziyyad
tq Doc atas infonya, nanti akk cuci mata kat sana
@Daddy Ziyyad
tq Doc atas infonya, nanti akk cuci mata kat sana
@TiranaAduka
heheheh.. welcome TA
ibuintan..bestnya, memang kecur airliur ni, hehe. Tq ye sebab bagi resepi mudah buat jeruk, nanti ummi nak cuba buat juga insyaAllah.
TQSM...sharing is caring....kecur...kecur....
1st Time my photo in My blog..
Esok nk cube wat..pelam bnyk kt dapur..hihihh tq kak
Catat Ulasan