Followers

Ahad, 4 April 2010

Ibu ....cuti masak hari ni.. Biar Intan yang masak.                                ikan sembilang salai masak lemak  cili api campur terung telunjuk

Pagi tadi pergi pasar minggu, pusing-pusing tak tahu nak beli apa. Tidak tahu nak masak apa,, pasar minggu di tanjung ipoh ini selain menjual ayam ,daging, ikan banyak juga terdapat sayur kampung... Tanya ce abang nak beli apa pun tidak membantu.... belilah apa-apa.......... apa nak beli masalahnya.. akhirnya dalam tercari-cari tu sampai ke gerai menjual daging salai dan ikan air tawar salai.. terus beli ikan sembilang salai. Kemudian cari pula bahan untuk di masak bersama ikan sembilang salai ni.  Jumpa terung telunjuk,, okeylah  beli terus. Beli juga sayur campur dan kelapa parut.
Balik rumah intan tanya nak masak apa.. Ibu hari ni ibu cuti masak, biar intan yang masak. Okey no hal... Intan sebenarnya seorang anak yang rajin ke dapur. Seingatnya sejak intan di tahun 5, intan dah mula masak terutama ketika ibunya menyambut hari lahir, hari ibu, hari guru dan anivesary. Intan juga suka membuat kek terutama kek coklat kukus. Intan pandai masak lauk lemak cili api dan asam pedas. Along dan adik pun selalu puji masakan Intan sedap. Syukur .. semoga minatnya ke dapur akan berkekalan. Menu tengah hari tadi ialah ikan sembilang salai dan sayur campur.  Emmmm sedap.


Tiada ulasan: