Followers

Rabu, 17 Mac 2010

Dua mee lain rasa dan teh kaw.

                              Sarapan dah siap.... mee hoon goreng, mee goreng mamak dan seteko teh ' kaw' panas

Salam 1Malaysia.
 Pagi ni tak tahu nak masak apo, buka peti ais tengok apa yang ada, last-last jumpa mee tapi sikit sangat, jumpa juga bahan-bahan perencah serba sikit, jadilah... so mulalah operasi menggoreng mee. Mee goreng ala mamak ni adalah feveret Along. Mee ni adalah lebihan mee yang selebihnya telah di goreng semalam. Semalam nak buat mee kari tapi bahan nya kurang - tiada kerang, anak-anak akan komplen kalau tiada kerang. Ayam dan kerang wajib ada dalam mee kari, so semalam mee goreng biasa saja. Bila dah masak rasanya macam sikit sangat, so tengok lagi apa yang ada, jumpa mee hoon, apalagi rendam dan goreng. Mee hoon juga guna perencah dan bahan yang sama macam mee goreng. Anak-anak suka makan ngulangkali sebab waktu sarapan biasanya mereka makan sikit saja, tak berapa lalu tapi pukul 10 nanti biasanya mereka akan makan semula. Tu sebab sarapan kena buat lebih sikit.
Teh 'kaw' pulak adalah air wajib untuk ce abang, teh 'kaw' ialah teh yang pekat dengan susu pekat manis. Hanya pengemar teh yang tahu nikmat dan menikmati teh 'kaw'. Teh 'kaw' ni sebenarnya istilah untuk pengemar (tegar) teh di daerah sini. Teh yang digunakan biasanya ialah teh cap ikan terbang(bungkusan merah) kalau teh boh atau lipton biasanya tidak menepati dan tidak dapat 'kaw'nya. Teh cap ikan terbang ni produk dah lama, sejak ibiuntan kecil lagi aruah mak dan abah dah guna. Memang 'kaw'.......

wassallam, jumpa lagi

Tiada ulasan: